Het Parool, 21-12-2001
PIM’S PLOEG
Combinerend en deducerend komen wij tot de volgende lijst:
- Minister President
- Financiën, Economische en Sociale Zaken
- Buitenlandse Zaken, Defensie
- Verkeer en Ruimtelijke Ordening
- Zorg
- Justitie en Binnenlandse Zaken
- Onderwijs en Cultuur
- Pim Fortuyn
- Sylvia Tóth
- Willen Oltmans
- Maarten Bierman / Tjerk Westerterp
- Bob Smalhout
- Abraham Moszkowicz
- David Pinto
dr. David Pinto, specialist op het van de interculturele communicatie. Hij wil graag op de lijst voor de Kamer. Er is een lichte aarzeling bij Pinto: “Misschien is het wel beter als de partij niet meteen meeregeert.” Maar’ als het congres anders beslist, “dan lijkt Onderwijs mij net zo aantrekkelijk als Migratiebeleid.’ “Ik ben een onderwijsman. dat klopt wel”.
Een van de weinige namen die Fortuyn zelf heeft genoemd, is die van Sylvia Tóth, voormalig topbestuurder van het uitzendconcern Content. “Ik zoek nog wel een paar goede vrouwen. Moeilijk, want veel vrouwen hebben een gezin en zitten niet te wachten op de publicitaire overlast. Sylvia Tóth zou goed zijn. Hoewel… we zijn wel twee olifanten. Zij is een zeer directieve vrouw,” zei Fortuyn eerder in Het Parool. Zij zou geknipt kunnen zijn voor het ministerie van Financiën, Economische en Sociale Zaken.
Het ministerie van Verkeer en Ruimtelijke Ordening zou iets zijn voor Jan Nagel, de oprichter van Leefbaar Nederland. Maar hij heeft vaak gezegd niet naar Den Haag te willen. Minder afhoudend is oud-minister Tjerk Westerterp (CDA). “Ik vind de partij een welkome veraangenaming in de politiek. Ze hebben een frisse aanpak. Fortuyn weet veel van kiezers goed onder woorden brengen.” En Westerterp heeft al ‘een enkel advies aan Nagel gegeven’. Als hij wordt gevraagd, zegt hij niet onmiddellijk nee. Risico voor Westerterp is dat voor deze post Bierman goed in aanmerking komt.
Dan blijft het ‘buitenlandcluster’ over waarvoor een natuurlijke kandidaat opdoemt. Als ik op Buitenlandse Zaken mag, ten allen tijde,” zegt, Willem Oltmans. Hij vocht jarenlang een vete uit met het ministerie en de staat. “Ik ben indirect benaderd, door iemand die heel close met de partijtop is. In eerste instantie dacht ik: In geen duizend jaar, want ik ben journalist. Maar nu ik zie wat er gebeurt in de politiek en als ik die druiloor van een Melkert zie, krijg ik de kriebels en denk ik: nou, misschien moeten we maar eens wat leven brengen in de polder”.
Andere mogelijkheden
Oud-politievoorlichterKlaas Wilting: “Ik ben wel eens zijdelings gepolst. Niet door Nagel of Fortuyn, dus ik weet niet wat het waard was. Ik heb toen meteen al duidelijk gemaakt dat ik de politiek niet inga. Ik heb een veel te mooi leven.”
Theo van Gogh: “Ik ga zeker op Fortuyn stemmen. Hij is de enige die tegen het gevaar ” van de islam durft te waarschuwen. De manier waarop hij debatteert, kan zeker op mijn sympathie rekenen.” Maar Van Gogh is niet benaderd en heeft geen interesse in de politiek.
IT-goeroe Roel Pieper: “Ik ben in principe wel blij met wat beweging in het politieke landschap. Ik geloof dat de Nederlandse politiek wel wat dynamiek en opschudding kan gebruiken. De boel is wel een beetje ingeslapen.”
Oud-judoka Anton Geesink: “Fortuyn is een zeer capabele man, Maar hij zal vermalen worden. De andere partijen spannen nu al tegen hem samen. Ik vind Fortuyn een aanwinst voor de Nederlandse politiek, maar dan moet hij wel vijftien zetels halen, anders begint hij niets. Ik heb een enorme aversie tegen de politiek. Dan zie je die honderdvijftig Kamerleden weer die een vorstelijk salaris krijgen om vervolgens hun mond te houden. Ze hebben geen enkel recht op zo’n dik salaris, ze zouden eigenlijk geld mee moeten nemen,”
Advocaat Prem Radhakishun: “Je trouwt maar één keer, je hebt maar één keer echt lief en je wordt maar één keer lid van een politieke partij. Ik heb vorig jaar het lidmaatschap van de PvdA opgezegd, maar ik blijf socialist. Ik vind Pim Fortuyn een verademing, maar ik zal nooit op hem stemmen. Als Henk Westbroek lijsttrekker was geworden, had ik getwijfeld. Want iemand die zulke mooie liedjes schrijft, kan niet echt fout zijn.”
Abdullah Haselhoef, imam: “Als het bestuur me zou vragen, zou ik het overwegen. Maar niet uit eigen beweging, ik wil me niet opdringen. Leefbaar Nederland moet oppassen dat er geen hetze ontstaat tegen mensen met een andere oorsprong. Ik zou de hofmoslim kunnen zijn binnen die club.”
Makelaar, tv-maker Harry Mens: “Ik heb geen enkele politieke ambitie meer. Ik hou me verre van Leefbaar Nederland. Pim zit af en toe in mijn programma Business Class en ik heb het al druk genoeg om te voorkomen dat mijn programma te veel met hem wordt vereenzelvigd.”
Ook kandideren? Tot 15 januari 2002 kunt u zich aanmelden bij het secretariaat van Leefbaar Nederland, Postbus 1313: 1200 BH Hilversum.